Magisk Oppskarping

front_skarp

Det finnes etter hvert mange måter å skarpe opp et bilde i etterbehandlingen, enten det er i raw-konverteringen eller i Photoshop. Det som er felles for alle jeg har brukt er at du må ha et bilde som er skarpt, eller i fokus i utgangspunket. Det gjelder også denne metoden.

Det som gjør at denne metoden er litt «magisk» er at du bruker samme verktøyet i photoshop (USM) to ganger med helt forskjellige instillinger for å komme frem til sluttresultatet. Og at du i tillegg til mer «skarphet» i bildet, kan du oppnå en ekstra smell i bildet ditt. Totalt sett ser bildet ditt til slutt friskere og skarpere ut.

Her er fremgangsmåten i Photoshop:

skarp_steg1

Steg1:

Begynn med å finne Unsharp Mask (også kalt USM) i filtermenyen.

FILTER -> SHARPEN -> UNSHARP MASK

I den nye dialogboksen har du tre slidere (eller dragere om du vil) du kan stille på. Begynn med å navigere deg frem til et steg i bildet som du vil bruke som referanse når du stiller. Du kan gjøre det med å klikke og dra direkte i bildevinduet i dialogboksen. Pass også på at det er huket av for Preview til høyre for bildevinduet. Du kan da også se endringene i bildet ditt bak\under Unsharp Mask-boksen. Hovedregelen er å alltid stille skarphet med bildevisning i 100% visning.

Begynn med å sette en høy verdi på Radius, slider nummer to altså. Hvilke verdier du bør bruke er avhengig av oppløsningen på bilde (f.eks 12megapiksler), men jeg har brukt Radius på 200 som utgangspunkt her.

Så tiller du på Amount. Denne skal ha en lav verdi, men hvor mye avhenger av hva det er bilde av. Det som skjer nå er nemlig at du øker den lokale kontrasten i bildet. Legg merke til at jo høyere verdi du setter på Amount, jo høyere blir kontrasten langs konturene på motivet ditt, men siden vi har høy verdi på radius blir det ingen «ubehagelig skarpe» overganger. Still opp verdien til du ser du har fått «smell» i motivet ditt. Jeg brukte Amount 8.

Threshold lar vi stå på 0 i denne omgangen.

skarp_steg2Steg2:

Finn Unsharp Mask en gang til:

FILTER -> SHARPEN -> UNSHARP MASK

Du har nå selvfølgelig de samme sliderne foran deg, men innstillingene vi brukte sist (Photoshop husker de sist brukte innstillingene for hvert verktøy). Denne gangen skal vi gjøre nesten motsatt.

Begynn med Radius igjen. Sett denne på en verdi under 1.0. Jeg pleier bruke 0.8, men for lavere oppløsning (f.eks bilde på 6megapiksler) kan det være lurt å bruke enda lavere verdi, f.eks 0.4. I dette eksempelet er det brukt Radius på 0.8.

Amount skal denne gangen stilles høyt. Igjen skal du prøve deg litt frem avhengig av motiv og oppløsning, men prøv deg på 100 og se hva som skjer. Det du gjør nå, er det vi har pleid å kalle ”vanlig” oppskarping med USM. Nå øker du nemlig kontrastene igjen, men bare helt langs kantene (siden vi har liten radius) på detaljene i bildet ditt slik at de ser skarpere ut. Overdriver du denne effekten får du det vi kaller for ”halo”-effekten med glorie langs detaljer og kanter i bildet ditt. Det ønsker du selvfølgelig ikke, men et tips kan være å stille Amount opp helt til du ser halo-effekt og så skru litt tilbake. Da pleier det bli bra. I dette eksempelet har vi altså brukt Amount 100.

Til slutt kan du øke Threshold litt. F.eks til 3 som vi har brukt der. Da unngår du å ”skarpe opp” de minste toneovergangene. Slik som vi for eksempel kan ha på himmelen i et landskapsbilde eller i lyse og mørke deler av huden i når du skarper opp et portrett.

Magisk?

Så veldig magisk er det altså ikke, men det kan være den siste biten som mangler for å få bildet ditt helt i mål. Og det er også flere profesjonelle programvarepakker og actions som selges i dag som benytter seg av nettopp denne teknikken for å «forbedre» bildene dine. Flere av dem bruker også ordet magisk…

Se også vår artikkel om Actions hvor du kan laste ned en action som er laget rundt denne teknikken.