Nils Berven-Hanssen

web_nils_441738
«Om du fryser så skal jeg love deg at det gjør du ikke lenger når en av rovfuglene lander 4-10 meter framfor 300 millimeteren. Det er som om du ser rett inn i tankene til Hønsehauken. Det er noe av det råeste som fins!»

Nils Berven-Hanssen vokste opp med farens interesse for foto og hans turer i naturen. Nils sin interesse for fotografering ble ytterligere styrket da faren kjøpte et lite billig kamera og fikk frem bilder i en kvalitet som nok ikke egner seg til publisering. I mørkerommet kom de merkeligste fasonger til syne.

Faren dro både Nils og resten av familien med seg på modellfotografering, og det var i mange tilfeller Nils og brødrene som var modeller. Faren hadde også stor glede av å levere bilder til «Bondevennen», et tidsskift for bønder. Her ble det tatt bilder av jæren og bøndenes kamp mot stein og hav. «Er det rart jeg liker jæren og dens utrolig utfordrende lys og landskap?» sier Nils.

Av utdannelse er Nils Setter/Typograf, og har i sitt tidligere virke hatt stor glede av sin interesse for foto, noe som gjorde at han tok utfordringen og ble bildeansvarlig i et av Stavangers kjente setterier. Han utdannet seg også til scanneroperatør, og fikk innpass i en verden av bilder fra både nåtid og fortid. At han har vært bilderedaktør for noen bokutgivelser gav innblikk i kunstnernes dilemma når det gjelder scanning, og digital bildebehandling før trykk.

Nils’ store naturinteresse førte ham på lange turer i Rogaland Jeger og fiskerforening sine jaktområder med våpen på jakt etter bytte. Selvfølgelig var kamera med stort sett hele tiden. Etter noen år la han igjen våpenet, og fortsatte jakten etter naturens herligheter og detaljer kun med kamera. Dette var vel så spennende og utfordrende. Så lenge en hadde nok filmruller med seg…

Natur, bilder og fotografering er hans store lidenskap som han utøver sammen med gode fotovenner. Nils sitter også som formann i Biofotos lokal lag. Fotogleden står i høysetet, og om den digitale teknologien spiller på lag så er det helt greit.

I de senere år har Nils lagt mye vekt på å fotografere rovfugl, noe som krever nitidige forberedelser om en skal lykkes. Han understreker at dette kunne han ikke gjort uten en kjempegod fotovenn, fantastisk kontakt med fotobutikken, og ikke minst en kone med tålmodighet som hentet ut av en annen verden. Det er ikke få helger og ukedager at hun har sittet å ventet på Nils mens han sitter i kamuflasjen og fryser. Når han da kommer hjem med byttet i form av bilder viser hun stor interesse for hans hobby, så æres den som æres skal sier han.

At naturfoto tar mye tid er hevet over en hver tvil, og utfordringene står i kø daglig. Det å få Hønsehauk, Myrhauk, Sivhauk, Tårnfalk, Musvåk og andre rovfulger i kikkerten gir en helt spesiell følelse, og en blir liksom ikke lei det. En bare må ut en tur som fort tar hele dagen. For Nils vet at belønningen kommer: «Om du fryser så skal jeg love deg at det gjør du ikke lenger når en av rovfuglene lander 4-10 meter framfor 300 millimeteren. Det er som om du ser rett inn i tankene til Hønsehauken. Det er noe av det råeste som fins!»

Se flere bilder tatt av Nils på hans side på FOTO.NO.