Actions i Photoshop

actions_front

Hva er Actions?

Photoshop Actions er ganske enkelt automatisering av funksjoner i Photoshop. Det betyr at du kan spille inn stegene du gjør og la Photoshop gjenta dem på et annet bilde (eller f.eks en hel katalog med bilder) senere.

Hovedformålet med Actions er å spare tid. Masse tid. Bruk tida di på å ta gode bilder!

Finn Actions-boksen ved å finne Actions-menuen i «Window»-menyen i photoshop. Alt+F9 for Windows-brukere.

Hvordan bruker du Actions?

Du kan som sagt lage dine egne, og vi skal senere vise deg hvordan du lager enkle actions selv, men du kan også hente inn andres actions. Det finnes en hel haug med actions tilgjengelige på nett, både til salgs og helt gratis. Disse kan du ofte bruke slik de er, eller du kan tilpasse dem og spille inn egne steg. De beste av dem gjør også justeringene i lag slik at du finjustere effekten etter at du har kjørt en action.

Slik laster du inn en Action du har hentet fra nettet:

actions_1

Begynn med å finne den lille pilen med et lite listeikon helt oppe til høyre i Actionsboksen. Trykk på denne for å få frem en ny meny. I den nye menyen ser du etter «Load Actions» omtrent midt i menyen. Trykk på denne og du får frem en vanlig filvelger fra operativsystemet ditt. Navigér deg frem til Action-filen din og velg denne.

NB: filen skal hete «.ATN». Hvis din fil heter .zip eller .rar så er det en arkivfil du på pakke ut først.

Du skal nå ha fått nye actions i menyen din. En .ATN-fil er et «sett» som kan inneholde masse actions i ett sett, eller det kan være én enkel action i settet. Les beskrivelse og bruksområde før du laster ned.

Action

For å få deg igang med actions kan du prøve en av våre. Magisk Oppskarping har vi kalt den, og oppskriften har vi allerede skrevet om i en annen artikkel. I denne actionen har vi brukt parametere som er litt mer forsiktige og som passer bedre på bilder av mennesker. (Amount:6% Radius:150px Threshold:0 – Amount:100% Radius:0.8px Threshold:1)

Den lager også en kopi av bildelaget ditt («background») før den begynner oppskarpingen. Du kan dermed skru av og på oppskarpingen ved å skru av og på det nye laget, eller endre styrken ved å bruke opacity-instillingen til laget.

Last Ned – Magisk Oppskarping i StavangerfotoActions.ATN

Be om dialogbokser på noen steg for bedre kontroll

For at Action-bruken din skal bli enda bedre kan du også be om å få opp dialogboksene fra de enkelt stegene som actionen går gjennom. Det gjør at du kan la actionen gjøre arbeidet med å finne frem i menyer osv, men at du vil finjustere på selve instillingene for hvert enkelt bilde. Actionen henter opp dialogboksen for deg og legger inn de verdiene som ble valgt da actionen ble spilt inn. Hvis du ikke trenger endre noe trykker du bare enter-knappen på tastaturet, eller «ok» i dialogboksen så raser actionen videre. En flott måte å jobbe «individuelt» med bildene på.

actions_2

Trykk på pilen ved navnet på actionen du skal bruke slik at den peker nedover og viser deg alle stegene. Så ser du etter markeringene i venstre marg. Eller snarere mangelen på markeringer. Hakene («V») viser at steget skal gjennomføres, mens boksen (som jeg har satt rød sirkel rundt) som du kan skru av og på viser om du vil ha dialogboks eller ikke. I bildet over har jeg valgt at jeg vil ha dialogboks for begge oppskarpingsstegene i Magisk Oppskarping.

Start Action!

Hvis du har et bilde åpent i Photoshop kan du bare trykke på Play-knappen (markert med grønn sirkel i illustrasjonen min).

Skal du bruke Actions på flere bilder anbefaler jeg å bruke Image Processor som du finner i File -> Scripts eller via Adobe Bridge.

Kos deg med Actions!