Prosjekt Hubro

Når lykken er bedre enn forstanden er vel den mest passende beskrivelsen på dette prosjektet.

sint hubro

Jeg og Svein Bjørnar Skjæveland hadde som mål å fotografere havørn på nært hold, men etter et års foring med utlagt åte hadde vi fremdeles ikke sett noen havørn utfor kamuflasjebua. Utlagt åte ble spist opp i løpet av et par døgn så det var ingen tvil om at rovfuglene var på plass, men lange dager i kamuflasjebua uten å se tegn til liv på utsiden gjorde oss mistenksomme.

Det var på tide å finne ut av hva som foregikk når vi ikke satt på vakt. Vi laget hull i kamuflasjeveggen og et Nikon 77mm filter ble limt fast med silikon. Nå var det mulig å sette opp kamera trygt og tørt inni kamuflasjebua og samtidig montere en solblender i filtergjengene på utsiden slik at glasset fikk litt bekyttelse for vær og vind.

Trinn to ble å rigge et Nikon D200 med Nikkor 80-200/2,8 og bruke et batterigrep på kameraet for å doble strømkapasiteten. Dette kameraet gav oss to viktige muligheter, innebygd tidsintervall-funksjon og automatisk isojustering som gjorde at vi kunne sette blender 2,8 og la kamera justere isoverdier ettersom lysforholdene endret seg. Med intervaller på 20 minutter mellom hvert bilde hadde vi mulighet til å ta bilder dag og natt i tre fire døgn før det var tomt for strøm.  Iso 200 på dagen og opptil 3200 iso om natten gav muligheter til å se hva som foregikk selv i en mørk vinternatt.  – Og det gikk ikke lenge før vi fant ut at det var hubroen som var på besøk i de mørkeste timene. Problemet var bare at lukkertider på et par sekunder selv på 3200 ISO ikke gav håp om særlig bra bilder.

Vi bestemte oss for å fortsette prosjektet hele høsten, vinteren og våren for så å få mulighet til å fotografere hubro i de lyseste sommernettene. Fra Stavanger til “hubroland” og tilbake tar det ca 4 timer så det ble et drøyt prosjekt å legge ut åte en gang pr. uke i 8 måneder…….. Det kjennes derfor ekstra godt når man nå lykkes og har et par med hubroer innom åteplassen hver natt. Ekstra stor ble opplevelsen da vi hadde hannen 8 meter fra kamuflasjen mens den ropte for å markere sitt revir.

I natt er det Bjørn og Andreas fra Stavanger foto som skal ha nattevakt i Hubroland.  «Du skal ikkje sove bort sumarnatta…»

Her er et lite utvalg med bilder fra de siste 3 ukene. Fotografer er Asbjørn Vigane, Svein Bjørnar Skjæveland, Arnt Ove Jøsang, Roy Mangersnes og Ole Jørgen Liodden

Her finner du nettsiden til Roy Mangersnes www.wildphoto.no

Her finner du nettsiden til Ole Jørgen Liodden www.naturfokus.no