Filter

2_HoyaUv_NikonNC

Etter byttet til digitale kameraer har bruken av filter på objektivene våre endret seg. Tidligere kunne du få filter som hadde spesialeffekter som softing, stjerner i høylys, regnbuefarger osv. I tillegg hadde både skylight og skikkelige fargefilter sin misjon både på fargebilder og sort hvitt.

Med inntoget til det digitale mørkerom kan de fleste, om ikke alle disse effektene gjenskapes i etterkant og dermed er det mye av filterutvalget som er gått ut på dato sammen med filmen. Men…

– Det finnes ennå filter som hører hjemme i den moderne fotobaggen. Her er noen:

Beskyttelsesfilter / UV-filter

1_HoyaUv_NikonNCBeskyttelsesfilter er svært vanlig å bruke. Funksjonen ligger i navnet; dette filteret har ingen annen funksjon enn å beskytte objektivet. I alle fall så lenge du har valgt et filter med glasskvalitet og refleksbehandling som er like god som objektivet ditt eller bedre. Et dårlig filter kan rote det til for et godt objektiv. Normalt bør du regne med å bruke ca 10% av objektivprisen for å få et filter som matcher objektivet på kvalitet. – Husk at det er svakeste leddet som gjelder!

UV-filter kan også brukes som beskyttelsesfilter. Disse filterne fjerner uv-stråler som kan gjøre bildet blassere i noen situasjoner. Det sitter imidlertid allerede et uv-filter inne i de digitale kameraene, så den filteringsjobben er allerede gjort. Dermed blir et uv-filter utenpå objektivet i praksis bare et beskyttelsesfilter det også.

Polariseringsfilter

2_HoyaPolariseringPolarisert glass bryter lyset på en annen måte enn vanlig glass og gir spennende effekter for fotografering. Du kan for eksempel ta bort refleksjoner i glass og vann eller andre reflekterende overflater. I tillegg blir dette filteret ofte brukt for å få mer dramatisk himmel på bildene. Du vil kunne få en mørkere blåtone på himmelen og hvite skyer blir gjerne mer definert mot det mørke blå. Effekten kan justeres ved å vri på den ytterste ringen på filteret og du vil se effekten i søkeren. Det er vinkelen til hovedlyskilden (sola…) og hvordan filteret er stilt inn som sammen avgjør hva slags effekt du får.

Vær obs på at polariseringsfilteret er mørkere enn et beskyttelsesfilter og dermed stjeler litt lys. Det vanligste er at du mister ca ett blendersteg med lys når du bruker dette.

Gråfilter

1_HoyaND2

Ett gråfilter er ganske enkelt et mørkt filter som gjør at du mister litt lys. Som regel ønsker vi å slippe inn så mye lys som mulig, men det finnes unntak og der kommer disse filterne godt med.

Si at du for eksempel ønsker bilder med litt lenger lukkertid av et motiv i dagslys. En foss, eller rennende vann, for eksempel kan bli et spennende motiv hvis du kan bruke en lang lukkertid. I dagslys kan det være vanskelig å få til, fordi vi har for mye lys til at du kan bruke blenderverdi alene for å få ned lukkertidene. Med gråfilteret får du lenger lukkertid, eller du kan fotografere med større blenderåpning (mindre dybdeskarphet) på samme lukkertid.

De vanligste gråfilterne er ND 2 (1 blendersteg), ND 4 (2 blendersteg), ND 8 (3 blendersteg).

Graderte gråfilter

LeeGradFilter

Et gradert gråfilter gjør det mulig å få en jevnere eksponering av himmelen mot en mørkere forgrunn. Disse filterne er graderte slik at de er mørkere på toppen enn i bunnen, har myk eller hard overgang og kan i likhet med vanlige gråfilter fås med forskjellige styrker. Disse filterne er ofte firkantfiltre som du må ha en egen holder til slik at du kan skyve graderingene opp eller ned etter hvor du har horisonten i bildet ditt. Perfekt for naturfotografen og de som liker landskapsbilder eller kveldsmotiver.

Se denne artikkelen om LEE Firkantfiltre.

Eksempler på filterbruk