Makro og småkryp

Nærfoto gjennom øynene til en vordende biolog.

I den makrobiologiske verden finnes det utrolig mange spennende detaljer som man vanligvis ikke ser. Mye på grunn av at vi ikke tar oss tid til å se, men også fordi mye er så smått at spesialutstyr er nødvendig.

Her er vi som har et makroobjektiv heldige. Du kan med et makroobjektiv få så stor forstørrelse at det blir mulig å se små detaljer som øyet ellers ikke oppfatter. Disse detaljene kan fra et biologisk standpunkt være svært interessante å få med på bildet, og er ofte interressante i et grafisk og kunstnerisk perpektiv også. Når man i tillegg kan gjøre kraftige utsnitt, blir det mulig å hente fram enda flere små detaljer. For de som er interessert i artsbestemming av småkryp, kan det i noen tilfeller være aktuelt å ta flere bilder av same dyr. Jeg tenker for eksempel på at man ved avfotografering av sommerfugler gjerne prøver å få med så mye som mulig av tegningen på vingens overside, og i noen tilfeller vingens underside.

Raskt om systematikk

Alle dyr er satt i et hierkastisk system:  Rike – Fylum – Klasse – Orden – Familie – Slekt – Art.

Ta for eksempel vepsen på bildet: Dyreriket – Arthropoda (Ledddyr) – Insecta – Hymenoptera (veps, bier og maur) – Vespidae – Vespula germanica.

Det går selvfølgelig an å dele dette videre inn i grupper; over– og underfylum, -klasse, -orden, osv.

En god del arter her i landet kan artsbestemmes bare ved hjelp av fargetegninger. I slike tilfeller kan det være gunstig å få slikt med på bildet. Andre dyregrupper igjen kan kun bestemmes til art ved hjelp av mikroskop.

macro-1
I dette bilde ser vi en stikkeveps av arten Vespula germanica. Denne arten kan gjenkjennes på de tre prikkene i pannen.

Karakterer som brukes for artsbestemming varierer mye fra gruppe til gruppe. Fluer og andre mygg bestemmes mye på vingemønster. Disse karakterene kan hos små mygg, selv med god makroforstørrelse, bli vanskelige å idetifisere. I tillegg kreves det spesialliteratur for videre bestemming. En rekke biller, edderkopper, stikkeveps og spesielt sommerfugler kan lett gjenkjennes på fargetegninger.

macro-2
Hos edderkopper kommer man ofte lett ned til familie ved å se på øyestillingen.

Det første bildet viser en Pisauridae (fam.) dette kan vi se både på øyestilinge og hvordan den bærer eggsekken. Arten er Pisaura mirabilis. På det neste bildet kan vi se tydelig forskjell på øynene fra det første. Her ser vi en Hoppeedderkopp (saticidae). Den er veldig lett å kjenne igjen på de store øynene i front. Dette er en art som fanger byttet ved å hoppe på det. Den har derfor et meget velutviklet syn og da spesielt godt dybdesyn. Sett i sammenligning med hjulspinnere, for eksempel korsedderkopp, så er disse nesten blinde.

macro-3
Hoppeedderkopp (saticidae)

Kos deg med makrofotograferingen av småkryp. Jo mer du vet om arten, jo lettere blir det å ta gode bilder av den.