Sort/Hvitt Kurs

_sh_eksempel_forside

Sort/Hvitt-kurset er fremdeles relativt ferskt i vår kursportefølje, så vi har lyst til å sette fokus på det her for å gi deg en liten smakebit av hva dette egentlig handler om. Kurset varer i ca. 2 timer og koster 600,-. Se kursoversikten for datoer og påmelding.

Eget kurs for å få Sort/Hvitt-bilder? Er ikke det bare å trykke på en knapp?

Sort/Hvitt-versjoner av et bilde kan være med på å understreke innholdet og gjør også bildet lettere å bruke sammen med andre bilder. For eksempel trenger man ikke forholde seg til farger som ikke passer sammen, er unøyaktig justert med fargestikk eller at bildet kan inneholde sterke farger som trekker oppmerksomhet bort fra hovedmotivet. Sort/Hvitt er slik sett enklere å forholde seg til.

Å lage Sort/Hvitt-bilder, eller et bilde i gråtoner, er fort gjort og kan i de fleste bildebehandlingsprogrammer gjøres med ett tastetrykk. Velg «Black/White» eller «Desaturate» og vipps så har du et Sort/Hvitt bilde. Problemet er bare at du da neppe får en Sort/Hvitt-versjon som faktisk er tilpasset ditt bilde. Det blir en «one size fits all»-løsning som passer i noen tilfeller, men er mindre heldig i andre.

_sh_eksempel_1

På eksempelet over kan du se eksempel på forskjell på en «vanlig» konvertering til Sort/Hvitt, og en av variantene vi går gjennom på kurset. Her er det også brukt litt «Dodge/Burn»-teknikk for å lysne og mørkne litt i forskjellige deler av bildet. Ikke mye, men nok til å være prikken over i’en. Vi kikker også på en teknikk for å gjøre denne typen justeringer raskt og effektivt med proffe resultater. Dodge/Burn i bildet over tok 5-10 sekunder.

_sh_eksempel_2

Ofte finner man en favoritt-teknikk for å lage sine Sort/Hvitt-bilder, men den vil neppe passe alle bilder. Derfor går vi gjennom tre teknikker du kan bruke i Photoshop CS3 eller nyere, og også eksempel på Sort/Hvitt-konvertering i Adobe Raw og Lightroom. I tillegg brukes noen teknikker for å finjustere bildene med tanke på toner og kontraster og lignende som også kan benyttes på fargebilder. Vi ser også på fargetoning av Sort/Hvitt-bildene, for eksempel Sepia-toning.

_sh_eksempel_4

Visste du at ditt fargebilde lett kan ha 3 så forskjellige Sort/Hvitt-varianter som på eksemplene over? Alle fargebilder tatt med digitalkamera består av tre fargekanaler: rød, grønn og blå. Disse kan du separere og vise kun som gråtoner. Dermed kan du raskt få et helt annet utgangspunkt for videre justering enn en «vanlig» konvertering ville gitt. Vi gjorde noe lignenede også når vi brukte film, da med Sort/Hvitt-film i kameraet og et fargefilter på objektivet.

_sh_eksempel_3

actions_shI tillegg til at du lærer om forskjellige Sort/Hvitt-teknikker får du også et lite sett med Actions til Photoshop som kan hjelpe deg med Sort/Hvitt arbeidsflyt og gi deg raskt et godt utgangspunkt. Disse actionene gir deg alle justeringer som egne lag som du kan finjustere eller dempe styrken på etter behov. Selvfølgelig kan flere av dem kombineres også.

Velkommen til SH-kurs!