Speilløst systemkamera fra Nikon

Nikons nye kameraer idet helt ferske «One»-systemet er små speilløse kameraer med utskiftbar optikk. De to modellene som nå er lansert (J1 og V1) skal først og fremst dekke et behov i markedet for dem som vil ha speilrefleksens kvalitet og muligheter, men i en betydelig mindre pakke. Og dem kan det kanskje finnes mange av, også i Norge? Foreløpig har ikke denne typen kameraer «tatt av», men ser vi til Asia er markedsandelene enorme for kameraer i denne klassen.

I Nikons system kan du velge mellom «lifestyle»-modellen J1, som er mest kompakt og har innebygd blits, eller entuasiast-modellen V1 som har elektronisk søker og tilbehørssko, men ikke innebygget blits. Begge kameraene leverer samme bildekvalitet fra en «2,7x» bildesensor (altså en del mindre enn den typiske speilrefleksen på 1.5x) og kan selvfølgelig ta opp HD video 1080p i topp kvalitet. V1-modellen gir også mulighet for tilkobling av endel videotilbehør. Nikon presenterer kameraene som en revolusjon innen fotografering, og som verdens beste, raskeste og mest intelligente (foto.no). Det er i alle fall ingen tvil om at dette er en spennende utvikling på kamerafronten.

Det er lansert en rekke tilbehør i «One»-systemet allerede:

  • 10-30mm f3,5-5,6 VR (tilsvarende 27-81mm)
  • 30-110mm f3,8-5,6 VR (tilsvarende 81-297mm)
  • 10mm f2.8 (tilsvarende 27mm)
  • 10-100mm f4,5-5,6 VR motorisert zoom (tilsvarende 27-270mm) spesielt tilpasset filming
  • SB-N5 blits med vippbart hode
  • GP-N100 GPS-enhet
  • FT1 Bajonettadapter for Nikons speilrefleks-system-objektiver (AF-S +).

Kit-prisene skal begynne på veil.  4999,- og skal være i salg fra slutten av oktober 2011.