Bjørnefotografering i de finske skoger

Brunbjørn i Finland. Foto: Bjørn Frafjord

Tidligere i år var en av våre ansatte i Spania og fotograferte lamme- og gåsegribb. Det viste seg å være en meget vellykket tur, og vi som satt igjen her i kalde nord var selvfølgelig også lystne på fototur. Vi begynte så smått å vurdere mulighetene for å få til en tur til Finland for å fotografere bjørn og ulv. Etter litt undersøkelser på nett, og å ha hentet inn litt informasjon fra folk i naturfotomiljøet, fant vi ut at Lassi Rautiainen og www.articmedia.fi kunne tilby oss det vi var ute etter. Planleggingen begynte plutselig å bli mer alvorlig, og vi øynet muligheten for å ta med flere av våre venner og kunder på denne turen. Vi begynte å legge ut litt følere for å lodde stemningen i miljøet og det viste seg fort at interessen var større enn forventet. Det endte med et reisefølge på totalt atten personer.

Oppmøte på flyplassen rett etter klokken fem på morgenen var ikke noe problem med tanke på uka som lå foran oss. Reisefeberen hadde for de fleste satt inn et par uker i forveien, og stemningen var høy på vei østover. Av praktiske grunner var reisefølget delt inn i to grupper. Første gruppe hadde fire døgn med fotografering fra mandag til fredag, mens andre gruppe hadde fire døgn fra tirsdag til lørdag. Jeg for min del var i gruppe nummer to, og syns det var ganske behagelig når dama i innsjekk på flyplassen tok tak i oss turkledde og fotosekkbærende naturfotografer og fikk sjekket bagasjen helt frem til Kajaani. Hun hadde underlig nok møtt på en lignende gjeng dagen før også.

På Gardermoen flyplass plukket vi med oss en østlending, en svenske og en litt overivrig rogalending som hadde dratt kvelden i forveien for å slippe morgenflyet fra Stavanger.

Gruppen var fulltallig.

Gjengen forsøker å finne frem til bjørneland

Gjengen forsøker å finne frem til bjørneland. foto: Egil Fjøsne

Etter et par korte flyturer og en lengre biltur, med innlagt kartlesingspause, stod vi til slutt på tunet til Lassi dypt inne i de finske skoger. I et forrykende tempo fikk vi i oss litt middag før fotosekken ble pakket og vi var på kort tid klar til å dra avgårde til fotoskjulene. Kvelden før hadde første gruppe fått bilder av både bjørn og ulv og stemningen var på topp. Vi fikk fordelt oss i de forskjellige skjulene og rigget oss til for første kveld med fotografering. Siden vi var så mange måtte vi fordele oss på forskjellige områder, en ganske grei ordning som gir muligheter for forskjellige motiver og miljøer. Første kveld, for vår del, hadde vi besøk av flere bjørner i tillegg til ulv i nydelig kveldslys, dessverre var de utenfor fotoavstand for de fleste av oss, og etter hvert ble det også klart at humør er omvendt proporsjonalt med ISO-verdi. For min egen del ble det kun bilder morgenen etter den første natta. Vi våknet tidlig og skrudde forsiktig på Live-view’en på kameraet for å sjekke om det var noe spennende utenfor. Tror du ikke at det stod en svær bamse å knasket på åtet. Vi hoppet ut av soveposene og rigget oss til for å fotografere dette flotte dyret; dessverre viste det seg at vi hadde oppdaget den idet den slikket tallerkenen ren, og den tuslet rolig avgårde lenge før minnebrikkene våre var fulle.

Om enn vi ikke hadde fått vinnerbildet den første natta var stemingen på topp rundt frokostbordet inne på hytta til Lassi. Der ble det utvekslet erfaringer og opplevelser fra de første nettene til første gruppen. Minnekort ble tømt på datamaskiner og bilder ble forløpende vurdert. Sentrale tema rundt frokostbordet var blant annet; ISO, lukker, fokus, brennvidde og litt vennligsinnet harsellering mellom Canon- og Nikonbrukere.

Bjørn og Andreas forsøker å komme nærmere naturen

Bjørn og Andreas forsøker å komme nærmere naturen. foto: Jonathan Björklund

I og med at fotografering av bjørn og ulv foregår på ettermiddag/kveld og påfølgende morgen hadde vi hele dagene til å gjøre andre ting. For å kunne tilby litt forskjellig var det satt opp litt kurs og foredrag slik at de som ønsket, kunne forhåpentligvis fylle på med litt ny fotokunnskap. Mens noen fulgte foredrag var andre ute og forsøkte å komme nær den finske naturen ved hjelp av makrooptikk.

Andreas forsøker å fange tyttebær i flukt

Andreas forsøker å fange tyttebær i flukt. foto: Bjørn Frafjord

En kort tur nedover skogsveien åpenbarte mange flotte motiver som ble forsøkt forevigt. I tillegg var det også blåbær og tyttebær å finne. Andreas, i denne salige poseringen, demonstrerer her hvordan man fanger flygende tyttebær. Når det var tomt for bær flyttet vi fokus over på fuglelivet. Den ene og den andre dukket etter hvert opp i trærne rundt hytta, og ble behørlig dokumentert av lange brennvidder. Været var, stort sett, særdeles bra og vi koste oss (nesten) like mye på dagtid som når vi fotograferte bjørn og ulv utover kvelden.

Reisefølget var meget variert med yngste deltaker på 25 år, mens eldstemann hadde rukket å bli 74 år. Uavhengig av alder, kompetanse, utstyrspark og bosted vil jeg tro at alle hadde noen fantastiske opplevelser i de finske skogene, og at samtlige kom hjem med alle kroppsdeler i behold og ikke minst flotte bilder av både dyr og natur.

 

Takk, alle sammen, for en flott tur! Håper det ikke er lenge til neste gang!

Tekst av Bjørn Frafjord