Nikon D800

Endelig er den her, Nikon D800.

Når fullformatkameraet D700 kom i 2008 ble det raskt en svært etterspurt modell som har fortsatt å selge godt i mange år. Og det er ikke så rart heller, når kameraet mer eller mindre var en kopi av storebroren og toppmodellen D3 i en mindre kamerakropp. Med disse kameraene startet Nikon en era med suverene ytelser i lavt lys (på høy iso) som ble fulgt opp med Nikon D3s og nå med den nylanserte D4.

D800 er i en litt annen kategori. Mens de nevnte kameraene har vært løsninger for ytelser i dårlig lys og utfordrende fotosituasjoner og har beholdt relativt lav oppløsning (12-16mp) for å oppnå dette, går Nikon D800 motsatt vei og smeller til med fullformat sensor på hele 36,3 megapiksler. Umiddelbart ser det altså ut som modellen er rettet mot portrett-, landskap-  eller studiofotografen og andre som vil ha større og mer detaljerte filer.

Standard ISO-område på 100-6400 er slettes ikke verst, og det er utvidbart til 50 (Lo-1) og 25600 (Hi-2). Ytelsen på høy ISO henger blant annet sammen med pikseltettheten på bildebrikken, så det er ingen tvil om at D4 for eksempel vil ha bedre ISO-ytelse, men pikseltettheten på D800 er ikke langt fra Nikons DX-modell D7000 som er et av de beste kameraene på høy ISO blant modellene som brukerAPS-C-størrelse på sensoren (de fleste forbrukermodellene). Nikon beskriver også sensoren med at «alle aspekter av sensoren er designet med tanke på klare bilder i lite lys». Med dette i bakhodet skal vi absolutt ikke avskrive D800 i lite lys før vi får testet kameraet i praksis.

Ellers er D800 fysisk litt mindre og lettere enn D700, men har stor LCD skjerm på 3,2″, 100% søkerdekning og Nikons EXPEED 3 bildeprossessor som storebror D4. Vi kjenner også igjen flere andre komponenter fra D4, som den nye lysmåleren og supre autofokusmodulen. Begge disse imponerte stort når vi prøvde D4 for første gang. Lukkeren er testet for 200 000 eksponeringer og har innebygd «selvdiagnose». Den har også en ny balansekonstruksjon som skal gi mindre vibrasjoner for kritiske eksponeringer.

Videomulighetene er blitt svært gode, med 1080p oppløsning, opptak i opp til 29:59 pr. videoklipp, mikrofoninngang, hodetelefonuttak og manuell lydjustering samt ukomprimert videosignal ut fra HDMI-porten på kameraet for bruk av ekstern monitor eller opptaker.

Med ny teknologi og prossessor ombord skal kameraet være kjappere i betjening og det skal være klart til bruk fra av-posisjon på 0.12 sekunder, men fordi filene og datamengden (en rawfil blir ca 76,5mb) med så høy oppløsning krever sitt får man «bare» 4 bilder pr sekund i full oppløsning. For rask overføring av filene dine får du USB 3.0, og kameraet har dobbelspor for lagringskort: Ett for CF kort, og ett for den nye SDXC korttypen.

D800 i grove trekk:

 • Magnesiumramme og gummiforseglinger på åpninger
 • Fullformatsensor på 36,3mp (FX CMOS 7360 x 7912 piksler – 35.9 x 24mm)
 • 14bit A/D signalbehandling, 16bit filer
 • EXPEED 3 bildeprossessor
 • ISO 100-6400 (utvidbar 50-25600)
 • 3D Color Matrix Meter III motivgjenkjennelse med database på 30.000 motiver
 • RGB fargesensor på 91.000 piksler for lysmåling og hvitbalanse
 • HDR funksjon og Active D-lighting for balanserte eksponeringer
 • 51 punkt AF-modul fra D4 med 15 krysssensorer
 • Lukker testet for 200.000 eksponeringer
 • Opp til 4 bilder pr sekund i full oppløsning (opp til 6 bilder pr sekund i DX format med batterigrep og AA batterier eller EN-EL18 batteri)
 • USB 3.0 (bakoverkompatilbel med USB 2.0)
 • Dobbelt minnekortspor: Ett for Compact Flash + Ett for SDXC
 • 100% søkerdekning
 • 3,2″ LCD skjerm med 921.000 piksler
 • 1080p video
 • Innebygd blits med CLS-støtte for trådløs blitskontroll
 • Tilbehør: Batterigrep MB-D12, Batteri EN-El15
 • Brosjyre (ca 3,5mb) PDF Engelsk versjon  – PDF Norsk versjon
 • Se bilder tatt med D800 her

D800 skal også leveres i en versjon uten «Antialisas» filter, D800E, for den spesielt kresne tekniske fotografen. Vi kommer tilbake til mer informasjon om denne modellen. Generelt kan vi si at de aller fleste er best tjent med den vanlige modellen, og at D800E kommer litt senere (april) og blir noe dyrere enn den vanlige modellen.

Bilder og video:

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=6rEIam8uQ50[/youtube]

[vimeo width=»530″ height=»400″]http://vimeo.com/36305675[/vimeo]