Canon 600EX-RT blits

Trådløs blitskontroll er ikke noe nytt, det har vi forsåvidt kost oss med i mange år med gode innebygde systemer for trådløs og autmatisk TTL-blits i både Canon og Nikon sine blitssystemer. Problemet har vært at de har basert seg på infrarødt lys for å kommunisere mellom kamera (eller styringsenhet) og selve blitsen. Dette har vært litt kronglete å jobbe med i noen situasjoner, fordi sender/trigger og mottaker må «se» hverandre til enhver tid, og man vil også kunne oppleve at rekkevidden kan bli fryktelig dårlig når det er mye annet lys (f.eks sollys) som «konkurerer» med IR-lyset.

Det eksisterer alternativer som har løst dette ved å bruke radiokomunikasjon istedet, fra for eksempel PocketWizard, som vi også lagerfører en del løsninger fra, men hvor man da har måtte kjøpe en del gabske kostbart ekstrautstyr for å få dette til å fungere. Nå kommer endelig Canon, som den første av de store produsentene, men egen radioteknologi for blits. Med radiotriggeren ST-E3 RT montert i blitsskoen og den nye 600EX-RT blitsen som mottaker vil du kunne bruke blitsen helt trådløst og uavhengig av synslinjer, manuelt eller med full TTL automatikk. Endelig!

Opp til 15 blitser kan trigges, med 30m opplyst rekkevidde (som i realiteten nok er nærmere 100m) og også muligheten for å trigge andre veien – altså løse ut kameraet ved å bruke radiokontrollen fra blitsen som utløser. Her åpner det seg en hel del muligheter for den kreative fotografen.

Ellers er selve blitsen omtrent som forventet av en toppmodell speedlite-type blits: Ledetall 60 (meter på iso 100, ved 200mm zoomposisjon), værbeskyttelse, vridbart hode med zoomfunksjon og masse innstillingsmuligheter.

Pris blir 5999,- ink mva for blitsen og 2499,- ink mva for ST-E3 RT -triggeren.