LEE filters tilbake hos Stavanger foto

Etter en lang periode hvor disse ikke har vært å oppdrive i Norge kan vi endelig tilby LEE filtersystemer hos Stavanger foto!

Engelske LEE Filters ligger i den absolutte toppklassen av filterkvalitet, og det har kvalitetsbeviste fotografer verden over oppdaget. LEE har i lang tid har hatt store utfordringer med produksjonskapasiteten sin i forhold til å kunne levere det som etterspørres, uten å senke kvaliteten eller flytte produksjonen. Håndlagede filter tar rett og slett lenger tid å lage, og kompromiss står tilynelatende ikke i ordboka i Andover utenfor London, hvor fabrikken ligger.

Vi er selv kjempebegeistret over disse filtrene, og nesten hele vår første bestilling forsvant ut igjen i det den kom inn døra, så det er tydelig at vi ikke er alene om å ønske oss topp kvalitet i fotobagen!

Et typisk LEE-oppsett – og vår bestselger – er følgende pakke:
– LEE Foundation Kit Filterholder
– LEE Wide Angle Adapter 77mm
– LEE Resin ND Grad Filter Pack (1/2/3-blendere)

I oppsettet over vil du ha «grunnpakken» for LEE-systemet for å koble på et objektiv med 77mm filtergjenger. Har du også objektiver med mindre diameter du vil bruke settet på kjøper du flere adapterringer i andre størrelser, eller en «Step-down»-ring som går mellom 77mm og den størrelsen du skal ha. Hama produserer for eksempel disse, og de finner du i de fleste velassorterte fotobutikker.

Så selve filterdelen: Et ND Grad-sett er et sett med graderte gråfilter som er mørkere i toppen enn i bunnen, slik at du kan jevne ut lyset/eksponeringen av motivet ditt. For eksempel unngå at himmelen blir for lys. Disse fås med myk (soft) eller hard (hard) overgang. Myk gir nesten umerkelig overgang og er kanskje lettere å bruke uten at det blir tydelig at du har brukt filter. Settet som er anbefalt over består av tre forskjellige styrker, som også kan kombineres i filterholderen for enda sterkere effekt. Disse graderte filterne påvirker ikke fargene i bildet, men tonene (mørkt/lyst) som igjen kan gi flottere farger i bildene dine.

Se også noen bildeeksempler og mer informasjon om filtre på denne artikkelen.